• Українську ГТС приватизовувати не будуть   :
  • Росія продовжила дію мит на український цукор   :
  • ГАЗОВИЙ ПРОТОКОЛ ВЖЕ ВЕЗУТЬ ДО БРЮССЕЛЯ   :
  • Україна запаслася газом на рік   :
  • Черновецкий понизить вартість проїзду, але відмовиться від пільг  :
  • РОСІЯ ПЕРЕВІРИТЬ ЛЕГІТИМНІСТЬ ПОВТОРНО ПІДПИСАНОГО ПРОТОКОЛУ   :
  • УКРАЇНА ПІДПИСАЛА ГАЗОВИЙ ПРОТОКОЛ   :
  • УКРАЇНА ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ ВІД ЗАУВАЖЕНЬ ДО ГАЗОВОГО ПРОТОКОЛУ  :
  • «ГАЗПРОМ» НЕ ВІРИТЬ, ЩО ПРОТОКОЛ БУЛО ПІДПИСАНО  :
  • ПУТІН: УКРАЇНА СТВОРИЛА І САМА ПОСИЛЮЄ ГАЗОВУ КРИЗУ   :
  • УКРАЇНА СВОЇМ ГАЗОМ ОБІГРІЄ БОЛГАРІЮ І МОЛДОВУ   :
  • Співробітники ООН відновили гуманітарну допомогу в секторі Газа   :
  • НА «НАФТОГАЗ» УЖЕ ПОДАЛИ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ   :
  • У Коста-Риці загинуло 15 людей через землетрус   :
  • «ГАЗПРОМ» ЗНАЙШОВ ВИННОГО – ЮЩЕНКА   :
  • Померла заступник редактора сайту «Кореспондент»   :
  • Сина екс-президента Ліберії ув’язнили на 97 років   :
  • Біля чиказької школи поранено п'ятеро людей   :
  • На Алтаї зник гелікоптер з повпредом Медведєва  :
  • ЮЩЕНКО: УКРАЇНА ЗАПЛАТИЛА ВСІ БОРГИ
  •  
 
 
 
НАТО - "НІ"
12 січня 2009, 13:18
Міхаель Хаммершлаг, спеціально для «Пік України»
Сьогодні для України інтеграція в НАТО буде контрпродуктивною. Членство в НАТО східноєвропейських сателітів колишнього СРСР було виправданим, членство країн Балтії не мало такого великого значення, але членство України й особливо Грузії – це вже занадто. Це міст, що споруджується на завелику відстань.

Київ: Вторгнення Росії до Грузії спочатку викликало вкрай бурхливу реакцію в усьому світу, оскільки суперсила, відроджуючись, вперше відкрито продемонструвала свої військові м'язи поза межами власної країни. Просто-таки дивно, що жорстока відповідь Росії на військові операції Грузії проти Південної Осетії для багатьох стала сюрпризом. Росію, розлючену натівськими обіцянками Україні та Грузії, а також своїм занепадом після розпаду Радянського Союзу, параноїдально зациклену на нікому не потрібних американських ППО в Чехії і Польщі й розлючену визнанням незалежності Косова (території братської Сербії), просто таки підмивало продемонструвати свою силу. «Ми вдарили агресора прямо в лице саме так, як і вчать усі військові підручники», – заявив Володимир Путін у розлогому інтерв'ю.

Будь-які прояви істерії на Заході провокували Росію сповільнювати процес виведення своїх військ, а посилений тиск на неї гарантував її повну бездіяльність. Відбілювання факту вторгнення Грузії на територію Південної Осетії західними ЗМІ переконало Росію в тому, що до неї ніколи не ставитимуться справедливо, а тому не варто турбуватися про наслідки. Президент Віктор Ющенко, його помаранчеві союзники, прихильники рішучих дій, а також деякі західні політики виступали за якнайшвидший вступ України до НАТО з тим, аби зменшити російську загрозу для України. Парадоксально, але саме це може спровокувати кризу, якій вступ у НАТО, за логікою речей, мав би запобігти.

Я провів 2007 рік у Москві. Чесно кажучи, те, що відбувалось у Росії, навіювало депресію: це відродження агресивного націоналізму й сліпого поклоніння Путіну. Абсурдна антизахідна пропаганда виросла втричі за короткий час, навіть ліберали почали, як папуги, слово в слово повторювати кремлівські вказівки. Без особливих труднощів влада отримала з боку простих росіян 90-відсоткову підтримку своїх дій в Південній Осетії/Грузії. Ця підтримка підігрівалася постійним нагадуванням про загрози, адресовані російським представникам за кордоном. Це дає можливість заглушити будь-які розмови про десятки мільярдів доларів, вкрадених кремлівськими олігархами, і дозволяє відвернути увагу людей від того жалюгідного стану, в якому перебуває путінська однопартійна «демократія».

Позиція Росії така: вона була оточена Заходом з усіх боків, всупереч обіцянкам, даним після розпаду СРСР, про те, що НАТО не розширюватиметься до її кордонів. Якщо ви страждаєте манією переслідування, це ще не означає, що насправді вас не переслідують. Вторгнення до Росії монголів, поляків, шведів, литовців, французів, британців і нацистів спровокували в неї загострену манію переслідування. Членство в НАТО східноєвропейських сателітів колишнього СРСР було виправданим, членство країн Балтії не мало такого великого значення, але членство України й особливо Грузії – це вже занадто. Це міст, що споруджується на завелику відстань. Це небезпечно, провокативно й контрпродуктивно. НАТО було й залишається військовим союзом проти Росії, але страхітлива реальність очевидного протиборства фактично була забута Заходом. Натомість росіяни цього не забули.
Я особисто давно був переконаний, що можливий вступ України до НАТО – це червона лінія, і Росія може зважитися на все, щоб запобігти перетину цієї лінії. Уявіть собі реакцію США, якби Канада і Мексика приєдналися до Варшавського Пакту, і ракети були розміщені біля американських кордонів. Ми мало не знищили нашу планету через ракети на Кубі. Уявіть собі, що могло б статися, якби Грузія була членом НАТО, як того бажали прихильники найрадикальніших рішень. Швидше за все, навіть у цьому випадку НАТО б не відповіло на атаку Росії, що в результаті призвело б до маргіналізації, ба навіть колапсу Альянсу. Дмитро Медведєв заявив, що він атакував би Грузію, якщо навіть вона була б за крок від членства в НАТО. Чи мусив би й зміг би Захід вступити у військовий конфлікт з Росією на її західних кордонах?

Насправді ніхто не бажає бачити Україну в НАТО: ані більшість українського населення (61 % «проти»; 24 % «за»), ані більшість депутатів Верховної Ради; ані Європа, стурбована своєю енергетичною безпекою й відновленням пристрастей часів Холодної війни не менше, ніж ситуацією у Грузії, ані навіть саме НАТО. Для Альянсу чисельність російського населення й проросійські настрої в Україні, нестабільний уряд і Чорноморський Флот у Криму стали б тільки новими проблемами.

Франція+Німеччина відкрито відступили від експансіоністської політики Буша, а Бараку Обамі забракне стимулів далі вести таку політику. Юлія Тимошенко, всупереч своїй минулій жорсткій антиросійській позиції, усвідомила величезність ризиків і обмеженість переваг від своєї антиросійськості. Така позиція може спровокувати різкий внутрішній розкол між Сходом і Заходом. Надія на те, що ПДЧ стимулюватиме проведення реформ – це вкрай безрозсудна причина вступу до військового союзу. Таку думку висловлюють ті, хто намагаються уникнути безвиході, що з'явилася внаслідок небезпечного політичного протиборства між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко.

Крім усього іншого, Росія жадає пошани після розрухи й бідності 90-х, які, на переконання Володимира Путіна, були організовані Заходом. Росія не хоче битися з Україною, вона думає про неї як про свою меншу сестру й як про місце для приємних вакацій (і це все попри геноцидальне хижацьке розкрадання цієї країни в минулому). Маючи якісь свої підстави на те, росіяни стверджують, що вони й українці – один народ, і приєднання України до ворожого військового союзу буде непорозумінням, унаслідок якого залізна межа розділить дві взаємопов'язані нації, особливо сильно це позначиться на житті мільйонів українців, що працюють у Росії. Президент Ющенко підлив ще більше масла у вогонь, беззастережно зайнявши під час грузино-російського конфлікту позицію Грузії і видавши ряд сміхотворних і безпорадних указів, спрямованих проти перебування Російського Чорноморського Флоту в Криму.

Якщо Україна ставитиметься до Росії шанобливо, вона незворотно відійде від Росії у бік Європи й в бік більшої незалежності та автономності дій. У такому разі НАТО вже не буде таким необхідним або ж вже не викликатиме такої протестної реакції (хоч у будь-якому випадку Україна й далі залежатиме від російських енергоресурсів). Якщо Україна тільки спробує приєднатися до НАТО, то Росія точно підігріє конфлікт у Криму або на Донбасі або ж утричі підвищить ціну на нафту і газ. Власне кажучи, останнє вона вже активно втілює в життя, заблокувавши постачання газу в Україну.

Таким чином, один шлях, який нічого не коштуватиме, вестиме до поступового поліпшення й незалежності, інший – негайно приведе до жахливих конфліктів. І Україні не варто сподіватися в останньому випадку на НАТО, що, мовляв, раптом що, Альянс її врятує. Росія все ще ядерна супердержава, здатна знищити Захід. І будь-який конфлікт між Сходом і Заходом на її порозі, в історичному центрі Русі, може раптом стати ядерним... А таким жоден західний політичний лідер ризикувати не буде. Що б не говорили політики (такі як Джон Маккейн, наприклад), ми не всі відтепер грузини... або ж українці.

Довідка про автора
Міхаєль Хаммершлаг (Hammernews.com) американський журналіст, працював три роки в Росії і півроку в Україні. Статті автора публікувались у ряді західних і російських видань: the International Herald Tribune, Seattle Times, Providence Journal, Columbia Journalism Review, Honolulu Advertiser, Capital Times, Media Channel, Scoop; and Moscow News, Tribune, Guardian, and Times.

*Джон Маккейн після вторгнення Росії до Грузії говорив про те, що "віднині ми всі грузини" (прим. ред.).

 

 
Коментарі(0)
Ім'я
Текст коментаря
Введіть символи, зображені на малюнку
Якщо ви не бачите малюнка з контрольними символами, це означає, що у вашому браузері відключно підтримку графіки. Увімкнить її та перезавантажте сторінку.
 
НОВИНИ
 
11 січня 2009
10 січня 2009
09 січня 2009
 
 
А у них в квартирах газ. А у нас?
Анджеліна Потороча, шеф-кухар «ПіК»
В Євросоюзі довго та наївно не хотіли погоджуватися з тим, що «газове питання» - це не тільки «інтимне» питання України та Росії. Милі чубляться – тільки любляться, напевно, думали єврочиновники. Але не тут-то було. 2009 рік увійшов в будинки багатьох європейців з холодним сюрпризом. Приходиться тепер «коханих» розводити по кутках усім світом.
 
 
 
АВТОРСЬКА КОЛОНКА

Андрей Курков, Die Welt

09.01.2009 14:54:00
Не газом единым
Всем давно уже понятно, что в России и на Украине газ – это опасное и эффективное, невесомое политическое вещество. К тому же взрывоопасное.  ...И, если посмотреть с этой точки зрения на новую газовую войну, то мне кажется, что и Россия, и Украина хотят заставить Европу тоже воспринимать газ, как «взрывоопасное политическое вещество».
 

Данило Білик, «ПіК України»

08.01.2009 16:45:00
Індикатор свят
Практично кожне державне свято демонструє сумний факт – українське суспільство залишається до болю різнорідним. І рухається до об'єднання занадто дрібними кроками.
 

Діана Дуцик, «ПіК України»

dutsyk@pik.org.ua
31.12.2008 12:44:00
Прощай, рік остаточно зруйнованих ілюзій!
Ще декілька годин і піде в минуле високосний рік. Рік, який був дуже складним у житті нашої країни, та і в житті більшості з нас, напевно, теж. Він був важким не тільки тому, що почалася криза, політична і економічна, хтось втратив роботу, хтось бізнес, а хтось – нажився на всьому цьому. Він був важким ще й тому, що остаточно зруйнував ілюзії з приводу дієздатності нашої так званої еліти, а разом з цим почав руйнувати і багато людських цінностей.
 
 
БЛОГИ
12 січня 2009
НЕУТЕШИТЕЛЬНЫЕ ВЫВОДЫ 2008 ГОДА
2008 год стал одним из самых тяжелых в истории независимой Украины и достаточно испытал на прочность политиков, экономику, бизнес и просто человеческую психику. Критичность событий 2008 года усугубилась мировым финансовым кризисом, который, как говорится, «подкрался незаметно, хоть виден был издалека».